Η Σαμοθράκη έχει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, αυτόν που την κάνει έναν προορισμό εντελώς διαφορετικό από όλους τους άλλους! Η τεράστια ποικιλομορφία της συνθέτει έναν υπέροχο παράδεισο, έναν τόπο για ατελείωτες εμπειρίες και δραστηριότητες. Ανακαλύψτε τις αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που σας προσφέρει απλόχερα η Σαμοθράκη.

1 – Πεζοπορία στη Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη είναι ευλογημένη με μία μαγική, παρθένα φυσική ομορφιά που όμοιά της δεν θα βρείτε σε κανένα άλλο ελληνικό νησί. Το επιβλητικό όρος Σάος μοιάζει σαν να υψώνεται κάθετα από τη θάλασσα προς τον ουρανό. Αποτελείται από ένα σύνολο ηφαιστιογενών, απότομων βράχων, με οργιώδη βλάστηση, καταπράσινα φαράγγια με βάθρες, ποτάμια, πηγές και γιγάντιους καταρράκτες που καταλήγουν στο Θρακικό ή στο Αιγαίο Πέλαγος.

Γνωρίζατε ότι το όρος Σάος είναι η τρίτη ψηλότερη κορυφή ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους με υψόμετρο 1.614 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας; Ένα άλλο όνομά του είναι «Φεγγάρι» από το όνομα της κορυφής του. Λένε ότι το Σάος είναι τόσο ψηλό που θα μπορούσε να φτάσει το φεγγάρι. Στα αρχαία χρόνια θεωρούταν ο σωτήρας της ανθρωπότητας στην περίοδο των κατακλυσμών!

Η άγρια ​​φύση του όρους Σάος επιβάλλεται πλήρως στο νησί και το αναδεικνύει ως τον επίγειο παράδεισο για πεζοπόρους και αναρριχητές. Αμέτρητα μονοπάτια για αρχάριους ή έμπειρους πεζοπόρους θα σας γοητεύσουν. Τα πιο δημοφιλή μονοπάτια είναι εύκολα προσβάσιμα, όπως το μονοπάτι του ποταμού Φονιά, το μονοπάτι της Γριάς Βάθρας ή το μονοπάτι του Τσιβδογιάννη. Υπάρχουν πολλά άλλα μονοπάτια με διαφορετικές δυσκολίες ανάβασης, ωστόσο δεν έχουν καλή σήμανση.

Ποια είναι η δική μας πρόταση; Η ανάβαση στη θρυλική κορυφή του όρους Σάος (Φεγγάρι) με μία διανυκτέρευση. Αυτή η διαδρομή 8 χιλιόμετρων διαρκεί περίπου 6 ώρες. Συνιστάται η συνοδεία από οδηγούς βουνού.

Το μονοπάτι του Σάος ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο μονοπατιών Ε6, που είναι το μεγαλύτερο σε μήκος μονοπάτι στην Ευρώπη. Ξεκινά από τη Φινλανδία και καταλήγει στη Σαμοθράκη. Τέλος, ο ορεινός όγκος του Σάος ανήκει αυνολικά στο προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίκτυο Natura 2000.

hiking-the-saos-mountain-samothraki

2 - Ποδηλασία στο νησί

Η ποδηλασία στη Σαμοθράκη είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εξερευνήσετε τα πανέμορφα τοπία και γραφικά χωριά του νησιού. Αν και το νησί μπορεί να μην έχει πιστοποιημένο δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών, εξακολουθεί όμως να προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους λάτρεις της ποδηλασίας και να απολαύσουν την ατελείωτη φυσική ομορφιά του.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί, θα έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε πολλές διαφορετικές ποδηλατικές διαδρομές και μονοπάτια. Θα πρέπει βέβαια πριν ξεκινήσετε, να βεβαιωθείτε ότι το ποδήλατο και ο εξοπλισμός σας είναι κατάλληλα για τις διαδρομές και τα μονοπάτια που έχετε επιλέξει. Επιλέξτε τις ποδηλατικές διαδρομές σας πάντα με γνώμονα το επίπεδο των αθλητικών ικανοτήτων σας και της ημερήσιας φόρμας σας.

cycling-around-samothraki-island Pixabay-min

μερικές επιλογές ποδηλατικών μονοπατιών

Εδώ παραθέτουμε μερικές επιλογές ποδηλατικών μονοπατιών στο νησί:

      • Εξερευνήστε τους κεντρικούς, παραλιακούς δρόμους της Σαμοθράκης έχοντας  μοναδική θέα στο Θρακικό και το Αιγαίο Πέλαγος.  Οι παραθαλάσσιες αυτές διαδρομές είναι ασφαλτοστρωμένες. Και οι δύο κεντρικοί οδικοί άξονες της Σαμοθράκης καταλήγουν σε υπέροχες παραλίες (Παχιά Άμμος & Κήπος). Στο τέλος της ποδηλατικής διαδρομής θα μπορέσετε για να βουτήξετε στη θάλασσα, να δροσιστείτε και να ανανεωθείτε πλήρως!
      • Ανακαλύψτε με το ποδήλατο τα γραφικά, κυρίως ορεινά χωριά της ενδοχώρας και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των κατοίκων τους. Αυτές οι διαδρομές, μπορεί να είναι πιο ανηφορικές, αλλά είναι σίγουρα πιο ήρεμες σε σχέση με τις πιο πολυσύχναστες παραθαλάσσιες διαδρομές το καλοκαίρι. Θα σας αποζημιώσουν πλήρως!
      • §  Εάν είστε έτοιμοι για μια πρόκληση, περιηγηθείτε με το ποδήλατό σας στους χωματόδρομους και τα μονοπάτια του όρους Σάος. Θα απολαύσετε μία θέα που κόβει την ανάσα και θα μαγευτείτε από την οργιώδη βλάστηση. Μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για τους πιο έμπειρους ποδηλάτες!

Αν δεν έχετε ποδήλατο, τότε στο κάμπινγκ Βαράδων θα μπορέσετε να νοικιάσετε για τις πρώτες ποδηλατικές σας εξορμήσεις! Θα επανέλθετε σίγουρα στο νησί πολύ σύντομα με το δικό σας ποδήλατο για τη συνέχεια!

3 - Canyoning στο φαράγγι του Φονιά

Η διάσχιση και κατάβαση φαραγγιών (canyoning) στη Σαμοθράκη είναι μια συναρπαστική και ανεπανάληπτη εμπειρία καθώς το νησί διαθέτει πολλά φαράγγια, βάθρες με φυσικές τσουλήθρες, κρυστάλλινα νερά και μεγαλοπρεπείς καταρράκτες. Το canyoning είναι μια εξαιρετική αθλητική δραστηριότητα που, αν σας αρέσουν τα extreme sports γεμάτα αδρεναλίνη, δε θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία αυτή στη Σαμοθράκη, και μάλιστα το καλοκαίρι!

Το φαράγγι του Φονιά είναι το πιο δημοφιλές φαράγγι του νησιού και μια από τις πιο όμορφες διαδρομές διάσχισης φαραγγιού στην Ελλάδα. Κατάλληλη για όλους (κυρίως από 14 ετών), η διαδρομή αυτή είναι χαμηλής δυσκολίας ξεκινάει εύκολα με ήπια πεζοπορία δίπλα στο ποτάμι, στις φτέρες και στο πλατανόδασος. Μετά από μια πιο σύνθετη διαδρομή 30 λεπτών, θα φτάσετε στο εσωτερικό του φαραγγιού του Φονιά, τη λεγόμενη 1η βάθρα. Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε και προς τις άλλες βάθρες πιο πάνω καθώς και προς την πανέμορφη Κλείδωση του Φονιά. Αυτή η διαδρομή είναι όμως αρκετά πιο ανηφορική και απαιτητική!

Απολαύστε το μαγικό φαράγγι του Φονιά, το οποίο είναι ιδανικό για αρχάριους. Η διαδρομή είναι απολαυστική και ενδείκνυται για ατελείωτα παιχνίδια στους καταρράκτες μέσα σε μία ασύλληπτη φυσική ομορφιά. Η συνολική διάρκεια είναι περίπου 6 ώρες. Προτείνουμε να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί!

Υπάρχουν και πολλές άλλες διαδρομές διάσχισης φαραγγιών στο νησί, όπως αυτές στο φαράγγι της Γριάς Βάθρας, στο φαράγγι του Κρεμαστού ή στο φαράγγι Καραγιαννάκη κ.α.

canyoning-fonias-samothraki-island Unsplash

4 – Βόλτα με το σκάφος ή kayak στο νησί

kayaking-around-samothraki-island Pixabay

Ο περίπλους με το σκάφος, η ιστιοπλοΐα, το καγιάκ, το kiting και τα θαλάσσια σπορ αποτελούν μοναδικές και πλήρως αναζωογονητικές εμπειρίες στη Σαμοθράκη. Ο περίπλους και οι θαλάσσιες κρουαζιέρες σας επιτρέπουν να εξερευνήσετε την ακτογραμμή του νησιού, να θαυμάσετε περιμετρικά τον επιβλητικό ορεινό όγκο του όρους Σάος και να κολυμπήσετε σε μοναχικές, δυσπρόσιτες και υπέροχες παραλίες μέσα σε ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο με οργιώδη βλάστηση.

Απρόσιτοι κολπίσκοι, παραλίες κρυμμένες ανάμεσα σε εντυπωσιακούς βράχους, κρεμαστοί ποταμοί και καταρράκτες που πέφτουν με θόρυβο στη θάλασσα ή εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως αυτοί στα Πανιά της Γριάς κεντημένα με τα γαλαζοπράσινα χρώματα της θάλασσας και το βαθύ μπλε του ουρανού, αποτελούν απλά μοναδικές, υπέροχες εμπειρίες. Σε αυτά τα κρυστάλλινα νερά, εκατοντάδες μικροσκοπικά ή μεγαλύτερα ψάρια, μερικές φορές και δελφίνια θα σας κάνουν πράγματι εξαιρετική παρέα.

Εάν επιθυμείτε να κάνετε το γύρο του νησιού με σκάφος, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Samothraki Cruises. Προσφέρουν το καλοκαίρι καθημερινά ημερήσιες κρουαζιέρες γύρω από το νησί που ξεκινούν συνήθως από το λιμάνι των Θέρμων ή την Καμαριώτισσα.

Αν είστε λάτρεις του καγιάκ ή του κανό, η εξερεύνηση της Σαμοθράκης θα σας εντυπωσιάσει. Τα beach bar στην Παχιά Άμμος & Μακρυλιές προσφέρουν κανό, θαλάσσια ποδήλατα δωρεάν, αν κάνετε χρήση των υπηρεσιών τους.

5 –Snorkelling στη Σαμοθράκη

Οι εκδρομές με σκάφος για καταδύσεις με μάσκα, αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα (snorkelling) είναι μια υπέροχη εμπειρία στη Σαμοθράκη. Το νησί διαθέτη καθαρά, διαφανή νερά και μια ποικιλόμορφη και πολύχρωμη θαλάσσια ζωή.

Σε μια διαδρομή διάρκειας περίπου 3 ωρών, το H20 Dive & Fun σας μεταφέρει στα καλύτερα σημεία καταδύσεων του νησιού: στον καταρράκτη Κρεμαστού, την παραλία Βάτου, στα πανιά της Γριάς, τις παραλίες Κατάρτι, Γυαλί, Αγελάδα και σε άλλα δύσκολα προσβάσιμα μέρη μεταξύ των παραλιών του Κήπου και της Παχιάς Άμμου.

Αυτοί οι τοπικοί όρμοι, οι παραλίες και οι απόκρημνες περιοχές προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για να εξερευνήσετε τα υποθαλάσσια οικοσυστήματα. Έχετε το νου σας στα πολύχρωμα ψάρια, κοχύλια, αχινούς, αστερίες, θαλάσσιες ανεμώνες και άλλες υποθαλάσσιοι οργανισμοί. Οι έμπειροι εκπαιδευτές της H2O Dive & Fun θα σας ενημερώσουν πλήρως για την υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα καθώς και όλα τα είδη που ζουν εδώ. Θα σας ενημερώσουν επιπλέον για καλά κρυμμένους θησαυρούς, ένα παλιό ναυάγιο καθώς και μερικά άλλα υποβρύχια μυστικά.

snorkeling-tours-samothraki-island Pixabay

6 – Καταδύσεις στα υπέροχα νερά της Σαμοθράκης

scuba-diving-samothraki-sialnd Pixabay

Ανακαλύψτε τα μυστικά του Βορείου Αιγαίου με μια εξαιρετική και μοναδική εμπειρία καταδύσεων. Η Σαμοθράκη διαθέτει πολλά σημεία κατάλληλα για καταδύσεις, με πολύχρωμους ύφαλους, υποθαλάσσιες σπηλιές, βράχια και ναυάγια.

Για τα πρώτα μαθήματα κατάδυσης δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία καταδύσεων. Απλά θα πρέπει να έχετε καλή φυσική υγεία. Απολαύστε την πρώτη σας καταδυτική εμπειρία σε ιδανικές συνθήκες με τους έμπειρους δασκάλους της H20 Dive & Fun.

Επιπλέον, σας δίνεται η ευκαιρία ενός πενθήμερου κύκλου θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων να αποκτήσετε το βασικό σας δίπλωμα κατάδυσης. Αυτό σας επιτρέπει να βουτήξετε μέχρι τα 18 μέτρα οπουδήποτε στον κόσμο.

Εάν είστε ήδη διπλωματούχος δύτης, το H20 Dive & Fun σας προσφέρει ξεναγήσεις σε μερικές από τις καλύτερες τοποθεσίες καταδύσεων στη Σαμοθράκη, σε βάθη από 10 έως 40 μέτρα, ανάλογα με το επίπεδο του διπλώματός σας.

Όποια και αν είναι η εμπειρία σας και το επίπεδο γνώσεων για καταδύσεις, θα λατρέψετε την εξερεύνηση των υπέροχων υποθαλάσσιων τοπίων και την ποικιλομορφία της υποθαλάσσιας ζωής στη Σαμοθράκη.

7 – Ζώντας σαν τον Ροβινσώνα

Η παραλία Βάτος είναι η μία από τις πιο όμορφες και εμβληματικές παραλίες της Σαμοθράκης. Αξίζει να την επισκεφτείτε είτε με σκάφος είτε περπατώντας μέσα από ένα σχετικά εύκολο (αλλά σε ορισμένα σημεία απαιτητικό) μονοπάτι. Για τους λόγους αυτούς, η παραλία αυτή δεν έχει πολλή κίνηση το καλοκαίρι.

Κάποιοι επισκέπτες καταφθάνουν κάθε χρόνο στην παραλία του Βάτου, κατασκηνώνουν εδώ για εβδομάδες και απολαμβάνουν τη φυσική ζωή, τον έναστρο ουρανό, τη σιωπή και την τέλεια ευεξία που αυτή η παραλία απλόχερα προσφέρει.

Να έχετε μαζί σας τον απαραίτητο εξοπλισμό και τρόφιμα για να απολαύσετε τις απόλυτα ονειρικές διακοπές τύπου survivor στην παραλία του Βάτου (χωρίς κάποιο πρόγραμμα ή  ημερολόγιο συναντήσεων)! Περάστε τη νύχτα σας στο Βάτο, μακριά από τον πολιτισμό, κοιμηθείτε κάτω από τα αστέρια, απολαύστε την απαράμιλλη ατμόσφαιρά του και ξεκινήστε τη μέρα σας με μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά του. Μια αξέχαστη, μοναδική και αναζωογονητική εμπειρία!

living-like-a-robinson-samothraki-vatos-beach

8 – Βρείτε την εσωτερική γαλήνη σε ένα Yoga Retreat

yoga-retreats-samothraki

Στα Yoga Retreat διδάσκουν πώς να ενδυναμώσετε το σώμα σας με αρχαίες τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού. Με την αναζωογονητική επίδραση της, η γιόγκα σας βοηθά να ενδυναμώσετε το σώμα και το πνεύμα σας.

Οι δάσκαλοι γιόγκα στη Σαμοθράκη προσφέρουν συνήθως μαθήματα τριών έως πέντε ημερών σε επιλεγμένα yoga retreats με στόχο τη φυσική και ψυχική ενδυνάμωσή σας. Τα μαθήματα συνδυάζονται με πεζοπορία, δράσεις στην ύπαιθρο και συνεδρίες για την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Ενεργοποιήστε την δημιουργικότητά και κοινωνικότητά σας! Επανασυνδεθείτε με τη εγγενή δύναμή σας, τη σοφία και την ψυχική ευγένειά σας κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην μοναδικής ομορφιάς και άγριας φύσης Σαμοθράκη!

Τα Yoga Retreat περιλαμβάνουν συνήθως asana yoga, διαλογισμό, τεχνικές αναπνοής, εκδρομές σε φυσικούς ή αρχαιολογικούς θησαυρούς, ελεύθερο χρόνο, διαμονή και πρωινό.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα yoga retreats και τα προγράμματα ευεξίας.

9 - Συνέδρια για την ομαδική αυτογνωσία και αυτοβελτίωση

Από τα αρχαία χρόνια η Σαμοθράκη ήταν ένα μεγάλο καταφύγιο αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Οι τελετές μύησης και τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών βοηθούσαν τους επισκέπτες να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, ευσεβέστεροι και δικαιότεροι. Γι’ αυτό η Σαμοθράκη, ακόμα και σήμερα είναι ένα ιδανικό μέρος για συγκεντρώσεις αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης, φιλοσοφίας, στρατηγικής καθώς και για συναντήσεις ανάπτυξης εταιρικών στόχων και κινήτρων.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και προτάσεις σχετικά με τις προσωπικές ή εταιρικές σας συναντήσεις στη Σαμοθράκη. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε με επιτυχία όλες τις προσωπικές ή εταιρικές εκδηλώσεις σας (Meetings, Incentives, Conferences & Exhibitions).

10 – Απόλαυση της νυχτερινής ζωής στα Θέρμα

Η Σαμοθράκη δεν φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της ή τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Το νησί είναι δημοφιλές, άλλωστε, για τη χαλαρή του ατμόσφαιρα, τη φυσική ομορφιά, τους αρχαιολογικούς χώρους και την ευεξία που απλόχερα προσφέρει.

Τα καλοκαιρινά βράδια όμως, το χωριό Θέρμα γίνεται το hot spot της νεολαίας του νησιού. Μπαρ, καφετέριες, καφενεία, ψητοπωλεία και ταβέρνες με ζωντανή μουσική παραμένουν ανοιχτά μέχρι το πρωί, προσφέροντας διασκέδαση στο ιδιαίτερο κοινό τους. Επιλέξτε τα τοπικά ποτά και πιάτα, απολαύσετε τη ζωντανή μουσική, την χαλαρή ατμόσφαιρα και τα γεμάτα ζωή καλοκαιρινά βράδια σας στη Σαμοθράκη!Καλή διασκέδαση!

therma-nightlife-taverns-bars-samothraki Redblueguide

Ιδιωτική ξενάγηση

Το Great Gods, το έμπειρο ταξιδιωτικό σας γραφείο στη Σαμοθράκη προσφέρει εξατομικευμένες, ιδιωτικές ξεναγήσεις για να ανακαλύψετε και να αγαπήσετε το νησί μας. Δείτε τις πληροφορίες για τις ξεναγήσεις μας και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ότι χρειαστείτε!