Η Σαμοθράκη, το Ιερό Νησί, είναι ένα παρθένο ελληνικό νησί, γνωστό για τη μοναδική φυσική του ομορφιά, την ακαταμάχητη ενέργεια, την πνευματικότητα και την ιερή του ιστορία. Το νησί διαθέτει πολλά αξιοθέατα και ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τους λάτρεις της φύσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ενεργού τουρισμού. Αποτελεί ένα υπέροχο καταφύγιο για όσους αναζητούν ησυχία και ενδιαφέρονται για την προσωπική ευεξία τους. Κάθε επίσκεψη στη Σαμοθράκη είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής. Εδώ, παραθέτουμε 10 προτάσεις για την παραμονή σας στη Σαμοθράκη:

1 – Πεζοπορία στο Φονιά και στη Γριά Βάθρα

Η Σαμοθράκη είναι γνωστή για τους εμβληματικούς καταρράκτες και τις βάθρες της, ιδιαίτερα αυτούς του Φονιά και της Γριάς Βάθρας. Εύκολα μονοπάτια οδηγούν σε αυτά τα μικρά θαύματα της Φύσης, προσφέροντας την ευκαιρία να απολαύσετε το άφθονο πράσινο του νησιού και να δροσιστείτε κολυμπώντας στις μοναδικές βάθρες του, κάτω από καταρράκτες.

Τι είναι οι βάθρες;

Οι βάθρες είναι μεγάλες, βαθιές φυσικές γούρνες γλυκού νερού που περικλείονται κυρίως από βράχια και πέτρες. Αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Σαμοθράκης και έγιναν το συνώνυμό της.

Ο Φονιάς

Ο ποταμός Φονιάς είναι ο πιο σημαντικός ποταμός της Σαμοθράκης και το Φαράγγι του αποτελεί ένα από τα μοναδικά φυσικά αξιοθέατα του νησιού. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού (στο δρόμο προς Άνω Μεριά και Κήπο). Είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για τους πεζοπόρους που απολαμβάνουν το πλούσια, γάργαρα και καθαρά νερά του, τους καταρράκτες και τις «βάθρες» του. Χύνεται στο Θρακικό Πέλαγος δίπλα από τον ομώνυμο βυζαντινό Πύργο του Φονιά. Η «πρώτη βάθρα» του Φονιά είναι εύκολα προσβάσιμη μετά από 45 λεπτά πεζοπορίας.

Με ένα ύψος περίπου 35 μέτρων, ο καταρράκτης του Φονιά είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες του νησιού. Απολαύστε τον καταρράκτη του Φονιά κολυμπώντας στη μαγευτική βάθρα που σχηματίζεται μπροστά του, χαλαρώστε και δοκιμάσετε τις δυνατές συγκινήσεις που σας προσφέρει το δωρεάν μασάζ στους ώμους σας κάτω από τα νερά του!

Για τους πιο τολμηρούς επισκέπτες του νησιού, διοργανώνονται μαθήματα canyoning τον Αύγουστο, από τον πιο έμπειρο ίσως Έλληνα εκπαιδευτή, τον Γιώργο Ανδρέου. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη μοναδική εμπειρία canyoning στη Σαμοθράκη!

the-island-of-samothraki-outdoors-activities
vathres-natural-pools-samothraki Shutterstock-min

Η Γριά Βάθρα

Η Γριά Βάθρα είναι ένα σύνολο από μικρές πανέμορφες βάθρες και μικρότερους καταρράκτες που βρίσκονται κοντά, σχεδόν μέσα στο χωριό Θέρμα, στο βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης. Είναι εύκολα προσβάσιμες μετά από 15 λεπτά πεζοπορίας.

Δροσιστείτε και αναζωογονηθείτε βουτώντας στα υπέροχα τρεχούμενα νερά της Γριάς Βάθρας. Το εμβληματικό τοπίο γύρω σας και η πυκνή βλάστηση δημιουργούν μια ατμόσφαιρα παραδεισένιας γαλήνης.

2 – Το Ιερό των Μεγάλων Θεών

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών ήταν ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Είχε εξέχουσα θέση ανάμεσα στα αρχαία ιερά και ήταν γνωστό στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου για τις μυστηριακές τελετουργίες του, τα επονομαζόμενα Μυστήρια της Σαμοθράκης, και τη λατρεία των Καβείρων. Ακόμα και σήμερα ελάχιστα είναι γνωστά για το τελετουργικό των Μυστήριων, το οποίο παραμένει για χιλιετίες ένα εξαιρετικά καλά φυλαγμένο μυστικό.

Εικάζουμε, ότι μέσω της μυστικής διαδικασίας, οι Μύστες αναζητούσαν τη θεία προστασία γι’ αυτόν αλλά πολύ πιθανόν και για τον άλλο κόσμο. Ήταν απόλυτα πεπεισμένοι, ότι με την ολοκλήρωση των Μυστηρίων και την επερχόμενη κάθαρση, θα γίνονταν καλύτεροι και δικαιότεροι άνθρωποι («γίνεσθαι καί ευσεβέστερους και δικαιότερους και κατά πάν βελτίονας εαυτών τους των μυστηρίων κοινωνησάντας»).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με άλλες θρησκευτικές τελετές, στα Μυστήρια της Σαμοθράκης είχαν όλοι πρόσβαση, όλο το χρόνο: άνδρες και γυναίκες, ελεύθεροι και δούλοι, φτωχοί και πλούσιοι, αριστοκράτες αλλά και απλοί ναυτικοί που συνέρρεαν ελπίζοντας σε ήρεμες θάλασσες και ασφαλή ταξίδια.

Όλοι αναζητούσαν τη θεία προστασία και εύνοια!Το Ιερό των Μεγάλων Θεών βρίσκεται στην Παλαιόπολη, σε μια πανέμορφη κοιλάδα του όρους Σάος. Ο Ιερός Χώρος εξακολουθεί να αποπέμπει μια εξαιρετικά θετική ενέργεια. Επισκεφτείτε το μοναδικό αυτόν αρχαιολογικό χώρο, δείτε τα απομεινάρια της αρχαίας Παλαιόπολης, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα ανασκαφεί, τα κυκλώπεια, οχυρωματικά τείχη της καθώς και το πλήρες ανακαινισμένο μετά την επέκτασή του, υπέροχο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης.

sanctuary-of-the-great-gods-palaieopolis-samothraki

Στην είσοδο του Μουσείου, θα θαυμάσετε το πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης, που προσέφερε το παρισινό Μουσείο του Λούβρου στη μητροπολιτική Σαμοθράκη.

Χωρίς αμφιβολία, μετά τη «μύησή» σας στην Παλαιόπολη, θα γίνετε καλύτερος και πιο φωτισμένος άνθρωπος!

3 – Κολυμπήστε στις υπέροχες παραλίες της Σαμοθράκης

Η Σαμοθράκη φιλοξενεί υπέροχες και άγριες παραλίες με κρυστάλλινα, καθαρά νερά. Οι παραλίες του νησιού αποτελούνται κυρίως από χοντρό βότσαλο, εκτός από την Παχιά Άμμο, που όπως ήδη εννοείται από το όνομά της, αποτελείται από χοντρή άμμο. Στις περισσότερες παραλίες έχετε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση με αυτοκίνητο. Σε κάποιες άλλες παραλίες θα φθάσετε είτε μέσα από ορεινά μονοπάτια είτε από τη θάλασσα με σκάφος.

Όλες οι παραλίες του νησιού είναι υπέροχες. Χαλαρώστε κολυμπώντας (με ή χωρίς μάσκα), ηλιοθεραπεία, αναζωογονητικές βουτιές και μακροβούτια μπροστά στην παραλία ή σε σπηλιές βράχων, με βόλτες με κανό ή καγιάκ κ.α. Απολαύστε τα αναψυκτικά και τα σνακ σας στα beach bar που λειτουργούν στα Θέρμα, τις Μακρυλιές και την Παχιά Άμμο. Ανάλογα με το τι ψάχνετε, θα ανακαλύψετε σύντομα την παραλία που προτιμάτε στο νησί, τη «δική» σας παραλία. Πολύ συχνά η αγαπημένη παραλία σας θα βρίσκεται μπροστά από το παράθυρό του δωματίου σας.

Παχιά Άμμος, Κήπος, Θέρμα, Ακρωτήρι, Μακρυλιές κλπ… Ανακαλύψτε τις 5 καλύτερες παραλίες του νησιού.

paradise-beaches-of-samothraki-vatos-beach
beaches-of-samothraki-vatos-beach
beaches-of-samothraki-pachia-ammos-beach

4 – Χαλαρώστε στα ιαματικά λουτρά των Θερμών

Απολαύστε τα θεραπευτικά αποτελέσματα των ιαματικών πηγών στα Θέρμα (ή Θερμά). Τα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία ζεστά νερά αναβλύζουν με θερμοκρασία 100C περίπου και αφού ψυχθούν φυσικά στους 38ο με 40ο βαθμούς Κελσίου οδηγούνται στις μπανιέρες ή την πισίνα των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών. Οι ιαματικές πηγές στα Θέρμα ήταν γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα. Υπάρχουν και μικρές εξωτερικές πισίνες με χαμηλότερη θερμοκρασία. Ο συνδυασμός των ιαματικών με την εκπληκτική θέα και το υπέροχο φυσικό τοπίο προσφέρουν μοναδικές στιγμές ευεξίας.

Τα Θέρμα είναι ένα μικρό χωριό σε απόσταση 20 λεπτών περίπου από την Καμαριώτισσα, φωλιασμένο στις παρυφές του Σάος με τεράστια πλατάνια, αγριοβελανιδιές και καστανιές. Θα βρείτε ελάχιστα οικογενειακά ξενοδοχεία, περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνες και ψητοπωλεία. Μετά τα ιαματικά λουτρά, θα κατευθυνθείτε σχεδόν αυτόματα προς το πολύ δημοφιλές και εμβληματικό «Καφενείο» στην κεντρική πλατεία των Θέρμων για τοπικά αναψυκτικά, μπύρα, ούζο ή τσίπουρο με μεζέ.

Αργά το βράδυ τα Θέρμα σφύζουν από ζωή. Τα μπαρ και οι ταβέρνες μένουν ανοιχτά μέχρι το επόμενο πρωί, προσφέροντας ζωντανή μουσική, ρεμπέτικα τραγούδια και διασκέδαση.

Τα Θέρμα είναι επίσης το σημείο εκκίνησης για ανάβαση στο μαγευτικό όρος Σάος. Θα ακολουθήσετε το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6 για να φτάσετε στην κορυφή του Σάος (Φεγγάρι 1611μ.) αφού διασχίσετε το μοναδικό, υπεραιωνόβιο δάσος Μαρτίνη με βελανιδιές, αρκετές των οποίων είναι άνω των 300 ετών. Το Σάος έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

5 – Βιώσετε την κρυφή γοητεία της Χώρας

Η Χώρα (ή Σαμοθράκη) είναι η πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο του νησιού. Είναι χτισμένη σε μια μικρή αλλά καλά προστατευμένη κοιλάδα του όρους Σάος εξαιτίας του φόβου των πειρατών που λυμαίνονταν παλιά την περιοχή.

Η Χώρα σήμερα είναι ένα γραφικό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 300 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και κατοικείται από 700 περίπου ανθρώπους. Χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, ενώ από το 1978 έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Η Χώρα καταπλήσσει τους επισκέπτες της με τη μεγάλη ιστορία της, τα στενά πέτρινα δρομάκια (καλντερίμια), τις ζωντανές πλατείες, την εξαιρετική βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τα όμορφα μαγαζιά της, με σουβενίρ και κοσμήματα.

Ταβέρνες, καφενεία, όμορφα μπαρ και ζαχαροπλαστεία προσελκύουν πολλούς επισκέπτες ιδίως τα βράδια για να απολαύσουν τη γαλήνια ζωή της Χώρας (απαγορεύετεαι η είσοδος στα οχήματα το καλοκαίρι).  Η Χώρα ζει γενικά σε χαλαρούς ρυθμούς και κρύβει πληθώρα μικρών και όμορφων θησαυρών.

Το βυζαντινό κάστρο

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακαλύψτε το βυζαντινό κάστρο της, γνωστό ως «Κάστρο της Σαμοθράκης» ή «Κάστρο Gattilusi». Τα πρόσφατα ανακαινισμένα τείχη επιτρέπουν στον επισκέπτη να διεισδύσει νοερά στο αυτοκρατορικό παρελθόν του νησιού.

Ο λόφος του κάστρου προσφέρει επίσης μια μοναδική, εκθαμβωτική και πανοραμική θέα στην ίδια τη Χώρα, τα παράλια της Θράκης, τον  Ίσμαρο αλλά και το Θρακικό Πέλαγος. Στο Λαογραφικό Μουσείο της Χώρας θα μάθετε για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών της Σαμοθράκης και τον πρόσφατο ακόμη τρόπο ζωής των κατοίκων της.

driving-around-samothraki-village-chora
traditional-bakery-chora-samothraki

Ο παλαιότερος, παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Στη Χώρα βρίσκεται ένας από τους παλαιότερους – σε λειτουργία – παραδοσιακούς ξυλόφουρνους της Ελλάδας. Ο φούρνος αυτός ιδρύθηκε το 1853 και λειτουργεί από τους απογόνους του ιδρυτή, της οικογένειας Αντωνίου, σε 4η γενιά!

Δοκιμάστε το ασυναγώνιστο ψωμί, τις πίτες (τραχανόπιτες, σπανακόπιτες κτλ.) καθώς και τα εφτάζυμα παξιμάδια. Αν περάσετε νωρίς το πρωί ανηφορίζοντας προς το κάστρο από τον φούρνο Αντωνίου γευτείτε τα παραδοσιακά προϊόντα του φούρνου ζεστά! Η επίσκεψη αυτή θα σας μείνει αξέχαστη και θα αιχμαλωτίσει σίγουρα όλες τις αισθήσεις σας!

Η Χώρα φημίζεται και για τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματά της! Απολαύστε τις ρομαντικές αυτές στιγμές στο «Kastro Café» δίπλα στο κάστρο ή στην ταράτσα του Καφέ-Ουζερί «Αέτσα» με ντόπιους μεζέδες, ούζο και το ψωμί του φούρνου Αντωνίου! Συγχρόνως θα μάθετε και για την ιστορία της σαμοθρακίτικης αέτσας, της σκεπής των σπιτιών πριν τα κεραμίδια!

6 – Ανάβαση στην εμβληματική εκκλησία της Παναγίας της Κρεμνιώτισσας

Η εκκλησία της Παναγίας της Κρεμνιώτισσας βρίσκεται στα νότια του νησιού, στο δρόμο προς την παραλία της Παχιάς Άμμου. Χτίστηκε το 1887, πάνω σε παλαιότερη κατασκευή σε υψόμετρο 311 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Ανακαινίστηκε το 1999 μετά από ζημιές που προκλήθηκαν από πυρκαγιά.

Ο ναός είναι τόπος προσκυνήματος και έχει μεγάλη θρησκευτική σημασία για τη Σαμοθράκη. Η εικόνα της Παναγίας της Κρεμνιώτισσας φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χώρα.

Σύμφωνα με παλιές, τοπικές παραδόσεις, η εκκλησία εορτάζει με κάθε επισημότητα τα Τριήμερα της Παναγίας (στις 17 Αυγούστου). Πολλοί θρύλοι περιβάλλουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Εικάζεται ότι ολόκληρη η βραχώδης περιοχή κατοικούνταν από προϊστορικά και θρακικά φύλα, πολύ πριν φτάσουν οι Έλληνες στη Σαμοθράκη.

church-of-panagia-kremniotissa-samothraki

Η Ταβέρνα της Κρεμνιώτισσας

Το καλοκαίρι, η πρόσβαση στην Κρημνιώτισσα γίνεται και με αυτοκίνητο (καλύτερα με 4Χ4 ή αγροτικό) από ένα φιδωτό και ιδιαίτερα ανηφορικό χωματόδρομο. Στο τέλος του δρόμου, η Ταβέρνα Παναγία η Κρημνιώτισσα θα σας δεχθεί για ένα σύντομο διάλειμμα ξεκούρασης.

Πριν ανεβείτε τα 50 πέτρινα σκαλιά, ενημερωθείτε για το αν η πόρτα της εκκλησίας είναι ανοιχτή. Αν όχι, σίγουρα θα σας ανοίξουν, να προσκυνήσετε. Στην Ταβέρνα θα βρείτε εκλεκτά παραδοσιακά μαγειρεμένα πιάτα (π.χ. γοργόβραστο). Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση ή κρατήσεις για μεγαλύτερα γκρουπ καλέστε: (+30) 6971602637 ή 6980484279.

Η Παναγία η Κρημνιώτισσα είναι χτισμένη σε ένα οροπέδιο του όρους Σάος. Απολαύστε την υπέροχη θέα, θαυμάστε τους ψηλούς και απότομους βράχους, την άγρια ​​φύση που ξεδιπλώνεται μπροστά σας καθώς και την απεραντοσύνη του Βόρειου Αιγαίου που ξεκινά εδώ, ακριβώς μπροστά σας!

7 – Ανακαλύψτε την τοπική κουζίνα

Η Σαμοθράκη, όπως πολλά ελληνικά νησιά, έχει μια τεράστια γαστρονομική παράδοση βασισμένη σε τοπικά προϊόντα. Επισκεφθείτε τις πολλές οικογενειακές ταβέρνες, τα εστιατόρια, ψητοπωλεία και τα καφενεία στα διάφορα χωριά, όπως στην Καμαριώτισσα, τα Θέρμα τη Χώρα, τον Προφήτη Ηλία κ.α. Γευτείτε το τοπικό κατσικάκι, τα φρέσκα θαλασσινά, τα τοπικά τυριά, τις πίττες κ.α.

Στη Σαμοθράκη, θα βρείτε πολλές οικογενειακές ταβέρνες που μαγειρεύουν απλά, αλλά νόστιμα ντόπια εδέσματα με παλιές, παραδοσιακές συνταγές.

Η γαστρονομία και τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού θα σας κερδίσουν. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες και προτάσεις στις σελίδες μας για τα τοπικά εδέσματα και εστιατόρια.

local-cuisine-samothraki
eat-and-enjoy-local-cuisine-samothraki-min
fonias-beer-microbrewery-samothraki-island

8 - Ο περίπλους της Σαμοθράκης

Η Σαμοθράκη παραμένει ένα άγριο νησί, όπου κυριαρχεί το μαγευτικό όρος Σάος. Το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού δεν είναι κατοικημένο, δεν έχει χαραγμένους δρόμους και δεν είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο. Επομένως, τις υπέροχες, σχεδόν εξωτικές παραλίες του Βάτου ή του Γυάλι μπορείτε να τις επισκεφθείτε είτε μετά από (απαιτητική) πεζοπορία ή με σκάφος.

Για εκδρομές με σκάφος, υπάρχουν οι ακόλουθες διαθέσιμες επιλογές:

   • Ομαδική (ημι-)ημερήσια εκδρομή που περιλαμβάνει το γύρω του νησιού, σύντομη πεζοπορία και κολύμπι ή
   • Εκδρομές με ιδιωτικό σκάφος, κατά τις οποίες θα συμφωνήσετε με τους ιδιοκτήτες των σκαφών αν θέλετε το γύρο του νησιού, κάποιες συγκεκριμένες παραλίες ή και άλλες δραστηριότητες όπως καταδύσεις, κολύμβηση με μάσκα (snorkelling) κτλ.

Εμπειρίες που κόβουν την ανάσα

Οι ομαδικές εκδρομές συνήθως αναχωρούν από τα λιμάνια της Καμαριώτισσας ή των Θέρμων. Οι εκδρομές με ιδιωτικό σκάφος αναχωρούν κυρίως από τις Μακρυλιές ή την Παχιά Άμμο.

Ανεξάρτητα από ποια εκδρομή με σκάφος θα επιλέξετε, θα ζήσετε υπέροχες στιγμές και θα δείτε μοναδικά, εμβληματικά τοπία και παρθένες παραλίες. Ενδεικτικά:

   • Τον εντυπωσιακό καταρράκτη του ποταμού Κρεμαστού, ο οποίος είναι ο ψηλότερος καταρράκτης στον κόσμο που χύνεται σε Πέλαγος§  Τα φαράγγια Γυάλι, Βάτου και Κρεμαστού
   • Τις παραλίες Κατάρτι, Βάτου και Γυάλι
   • Της Γριάς τα Πανιά, έναν ιδιαίτερο γεωλογικό σχηματισμό στα βράχια που φαίνεται μόνο από τη θάλασσα
   • Θα κολυμπήσετε σε υπέροχες, αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, ανάμεσα σε κρυφούς και βραχώδεις κολπίσκους και θα νοιώσετε μοναδικές στιγμές ευεξίας και προσωπικής ευτυχίας, ζώντας σε πλήρη αρμονία με τη μοναδική φύση της Σαμοθράκης!
boat-tour-around-samothraki

9 – Γνωρίστε την αυθεντικότητα του τόπου

meet-the-locals-authenticity-samothraki

Ο πληθυσμός της Σαμοθράκης ανέρχεται στους 3000 κατοίκους σχεδόν (απογραφή 2022) που ζουν σε περίπου 20 χωριά, αρκετά από αυτά έχουν κάτω των 10 κατοίκων. Καθώς το όρος Σάος καταλαμβάνει το κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Σαμοθράκης, τα περισσότερα χωριά είναι συγκεντρωμένα στο βόρειο, νότιο και δυτικό τμήμα του νησιού.

Τα ορεινά χωριά της Σαμοθράκης συμβάλλουν σημαντικά στην αυθεντικότητα, την παραδοσιακή γοητεία του νησιού και συνεισφέρουν ιδιαίτερα στην τοπική οικονομία και αγροτική παραγωγή. Οι κάτοικοι ασχολούνται με παραδοσιακές δραστηριότητες, διατηρώντας δεξιότητες και τεχνικές που έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά. Οι κύριες δραστηριότητές τους είναι η αλιεία, η γεωργία (σιτηρά και ελαιώνες), η κτηνοτροφία και τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Επισκεφθείτε τα χωριά της Σαμοθράκης! Ο ρυθμός της ζωής είναι πιο αργός αλλά ανθρώπινος, σε αντίθεση με τις μεγάλες αστικές περιοχές.

Οι Σαμοθρακίτες ή Σαμοθρακιώτες είναι γνωστοί για τη φιλοξενία, τη θρησκευτικότητα και το ιδιαίτερο χιούμορ τους. Είναι γενικά ανοιχτόμυαλοι και ευγενικοί. Η ντοπιολαλιά τους είναι μοναδική και σε πολλούς επισκέπτες ακατάληπτη. Δράξτε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τους ανθρώπους του νησιού, τα έθιμα, τις παραδόσεις, την ντοπιολαλιά και τις γιορτές τους που αφορούν (ακόμη και σήμερα) στον κύκλο της ζωής του ανθρώπου. Ξεκινήστε την εξερεύνησή σας για την αυθεντικότητα της Σαμοθράκης με έναν μαύρο (ή ξανθό) ελληνικό καφέ στο «καφενείο της Αλέκας» στη Χώρα.

10 – Γίνετε μέρος των τοπικών γιορτών και εκδηλώσεων

Μια πραγματικά μοναδική εμπειρία

Εάν η παραμονή σας στο νησί συμπίπτει με κάποια εθνική ή θρησκευτική εορτή μη διστάσετε να λάβετε μέρος σε αυτήν. Θα είναι σίγουρα μια όμορφη, αλλά και συγκινητική εμπειρία.

Μέσα από τις τοπικές γιορτές αναδεικνύεται η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Σαμοθράκης. Ανάλογα με την εορτή, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε παραδοσιακή μουσική, χορό (μπάλο), τοπικές φορεσιές,  έθιμα, τοπικά εδέσματα και κεράσματα τα οποία έπονται συνήθως εκκλησιαστικών τελετουργιών. Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Χώρας για να γνωρίσετε καλύτερα την μέχρι πολύ πρόσφατα παραδοσιακή, τοπική καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού!

main-festivities-samothraki-island
music-dance-festivities-samothraki

Μουσική, γλέντι και τοπικοί χοροί

Οι γιορτές της Σαμοθράκης είναι εκδηλώσεις που επικεντρώνονται στην τοπική κοινότητα, δίνοντας τη δυνατότητα συνάντησης και εορτασμού των κοινών παραδόσεων και εθίμων. Πάρτε μέρος ενεργά στη συλλογική τους χαρά που εκφράζεται μέσω της μουσικής, του χορού και της φιλοξενίας!

Με την παρουσία σας, άλλωστε, στηρίζετε ενεργά τις τοπικές επιχειρήσεις αγοράζοντας και καταναλώνοντας τοπικά προϊόντα.

Τα πανηγύρια της Σαμοθράκης

Αν και μειώνονται σταδιακά, η Σαμοθράκη γιορτάζει τους Αγίους της με κατάνυξη και τα πανηγύρια τους με πηγαία χαρά και αυθεντικό κέφι και χορό, ιδιαίτερα αυτά της καλοκαιρινής περιόδου. Τα πιο γνωστά είναι:

   • Της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου στα Αλώνια
   • Του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου στον ομώνυμο χωριό, Προφήτη Ηλία
   • Της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου στην Άνω Μεριά
   • Του Σωτήρος (η Μεταμόρφωση του Σωτήρος) στις 6 Αυγούστου στη Χώρα
   • Της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) στις 15 Αυγούστου στη Χώρα.
   • Τα τριήμερα της Παναγίας στις 17 Αυγούστου στην Παναγία την Κρημνιώτισσα.Τέλος, το Λαογραφικό Μουσείο στη Χώρα θα σας χαρίσει πολλές πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά της Σαμοθράκης.

Γνωρίστε και απολαύστε την αυθεντική Σαμοθράκη και τους ανθρώπους της!

local-events-music-samothraki

Ανακαλύψτε τις ιδιωτικές μας ξεναγήσεις

Το Great Gods, το έμπειρο ταξιδιωτικό σας γραφείο στη Σαμοθράκη προσφέρει εξατομικευμένες, ιδιωτικές ξεναγήσεις για να ανακαλύψετε και να αγαπήσετε το νησί μας. Δείτε τις πληροφορίες για τις ξεναγήσεις μας και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ότι χρειαστείτε!