To πλοίο μόλις σας άφησε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας! Τέλεια, ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε το νησί των Μεγάλων Θεών! Αν και το μέγεθος της Σαμοθράκης είναι μικρό, έχει μήκος 17 χιλιόμετρα και έκταση 178 τετραγωνικών χιλιομέτρων, χρειάζεστε ένα μεταφορικό μέσο για να την γνωρίσετε.

Με το δικό σας αυτοκίνητο

Η μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι ο βολικότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να εξερευνήσετε το νησί. Σας επιτρέπει ξεκινώντας από τον τόπο κατοικίας σας, να φθάσετε στο λιμάνι, να επιβιβαστείτε στο πλοίο και στη συνέχεια να επισκεφθείτε απομακρυσμένες περιοχές της Σαμοθράκης καθώς και να μετακινείστε με τους δικούς σας ρυθμούς.

Προτείνουμε βέβαια πάντα τη χρήση οχημάτων με μηδενικό ή ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα) για την προστασία του Πλανήτη μας!

Οδήγηση στη Σαμοθράκη

Στη Σαμοθράκη υπάρχουν δύο κεντρικοί οδικοί άξονες που ξεκινούν από την Καμαριώτισσα και δευτερεύοντες δρόμοι που συνδέουν τα διάφορα, ορεινά κυρίως, χωριά μεταξύ τους:

   • Ο ένας κεντρικός άξονας κατευθύνεται, κατά μήκος της βόρειας ακτής του νησιού, προς την παραλία Κήπος στα ανατολικά του νησιού (μήκους 27 χλμ. – 35 λεπτά). Διασχίζει τα χωριά Καρυώτες και Παλαιόπολη ενώ τα Θέρμα και η Άνω Μεριά συνδέονται με αυτόν με κάθετους, δευτερεύοντες δρόμους.
   • Ο άλλος άξονας κατευθύνεται στο νότο και προς τα νοτιοανατολικά στην Παχιά Άμμο (μήκος 17 χλμ. – 28 λεπτά). Συνδέει πολλά χωριά όπως Αλώνια, Μακρυλιές, Ξηροπόταμο, Προφήτη Ηλία, Λάκκωμα και Δάφνες.
   • Δύο μικρότεροι, κάθετοι δρόμοι συνδέουν τη Χώρα την πρωτεύουσα της Σαμοθράκης με την Παλαιόπολη και την Καμαριώτισσα, (περίπου 5 χλμ.).
driving-around-samothraki-village-chora

Η κατάσταση των δρόμων και η σήμανσή τους είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές. Το νησί δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση και για το λόγο αυτό, είναι εύκολο να μετακινηθείτε οδικώς. Οδηγήστε υπεύθυνα, σεβαστείτε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και προσαρμοστείτε στις συνθήκες των δρόμων και των εκάστοτε καιρικών συνθηκών. Κατά την οδήγηση, μπορεί να συναντήσετε ζώα στο δρόμο σας (π.χ. πρόβατα, κατσίκια, σκύλους, γάτες, σκαντζόχοιρους, φίδια, κουνάβια κ.λπ.). Οδηγήστε λοιπόν με προσοχή!

Το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, δηλαδή μεταξύ των δύο παραλιών Κήπου και Παχιά Άμμου, δεν έχει δρόμους. Αυτό το μέρος της Σαμοθράκης είναι ακατοίκητο. Αν θέλετε να το εξερευνήσετε, ο μόνος τρόπος γι’ αυτό είναι η πεζοπορία μέσα από ορεινά μονοπάτια ή το σκάφος.

Βενζινάδικο στη Σαμοθράκη

Καθώς το νησί δεν είναι μεγάλο, οι αποστάσεις είναι και αυτές μικρές και επομένως πιθανόν να μην χρειαστεί να ξαναγεμίσετε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας. Αν χρειαστεί όμως, υπάρχει μόνο ένα βενζινάδικο στο νησί αυτό του κ. Ευάγγελου Μπατζικώστα που βρίσκεται 1 χλμ από το λιμάνι της Καμαριώτισσας στο δρόμο Καμαριώτισσας – Χώρας.

Το βενζινάδικο λειτουργεί κάθε μέρα.  Εάν τυχόν είναι κλειστό, θα εξυπηρετηθείτε από τις εύχρηστες, αυτόματες μηχανές πώλησης καυσίμων.

Οι τιμές των καυσίμων είναι υψηλότερες από ό,τι στην ηπειρωτική χώρα, οπότε είναι πιο οικονομικό να γεμίσετε το ρεζερβουάρ σας στην Αλεξανδρούπολη, πριν επιβιβαστείτε στο πλοίο. Το βενζινάδικο έχει ένα μίνι μάρκετ και ένα αυτοεξυπηρετούμενο πλυντήριο αυτοκινήτων. Ωστόσο, δεν διαθέτει εγκατάσταση επαναφόρτισης μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

gas-station-samothraki-island

Επαναφόρτιση του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου

Θα βρείτε συμβατικές πρίζες 220 Volt για επαναφόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων εντός των εγκαταστάσεων του Great Gods Travel Agency (βρίσκεται δίπλα στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στην Παλαιόπολη) και αλλού.

Ενοικίαση αυτοκινήτου για τη Σαμοθράκη

Αν φτάσετε με αεροπλάνο στην Ελλάδα και χρειαστεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να συνεχίσετε το ταξίδι σας προς τη Σαμοθράκη, έχετε δύο επιλογές:

   • Ενοικίαση αυτοκινήτου σε κάποιο αεροδρόμιο, π.χ. στην Αλεξανδρούπολη. Ο συνεργάτης μας, η εταιρία Hertz, προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων εντός των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης. Θα επωφεληθείτε από μια μειωμένη τιμή εάν κάνετε έγκαιρα κράτηση online. Προτείνουμε βέβαια πάντα τη χρήση οχημάτων με μηδενικό ή ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα) για την προστασία του Πλανήτη μας!
car-rental-samotraki-island Pexels
   • Ενοικίαση αυτοκινήτου στη Σαμοθράκη. Υπάρχουν τρεις τοπικές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στη Σαμοθράκη, με έδρα το λιμάνι της Καμαριώτισσας. Μόλις επιλέξετε την εταιρεία και πριν υπογράψετε τη σύμβαση ενοικίασης, ελέγξτε ενδελεχώς τη συνολική κατάσταση του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένου των προφίλ των ελαστικών.

Ενοικίαση σκούτερ Σαμοθράκης

Η περιήγηση της Σαμοθράκης με σκούτερ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανακαλύψετε την φυσική ομορφιά του νησιού με τους δικούς σας ρυθμούς και να απολαύσετε την ελευθερία που σας προσφέρει. Αν θέλετε να νοικιάσετε σκούτερ στην Καμαριώτισσα, έχετε την επιλογή ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές εταιρείες ενοικίασης που εδρεύουν στο λιμάνι. Ελέγξτε προσεκτικά τη συνολική κατάσταση του σκούτερ, συμπεριλαμβανομένων των φρένων και των προφίλ ελαστικών.

Βεβαιωθείτε ότι είστε εξοπλισμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και του κράνους. Σεβαστείτε τα εκάστοτε όρια ταχύτητας και οδηγήστε υπεύθυνα. Ελέγξτε τον δρόμο και τις καιρικές συνθήκες πριν ξεκινήσετε για μεγαλύτερες διαδρομές, π.χ.  προς Κήπο ή Παχιά Άμμο.

Ταξί Σαμοθράκης

Δεν υπάρχουν «εταιρίες» αλλά ιδιώτες οδηγοί ταξί για να σας εξυπηρετήσουν στη Σαμοθράκη. Ο πιάτσα των ταξί βρίσκεται στο λιμάνι της Καμαριώτισσα, δίπλα  από τον παλιό, ιστορικό φάρο. Οι οδηγοί μπορούν να σας παραλάβουν από οποιαδήποτε προσβάσιμο σημείο του νησιού. Κάνετε κράτηση για το ταξί σας έγκαιρα καλώντας έναν από τους παρακάτω αριθμούς κινητού τηλεφώνου:

   • Ταξί Σαμοθράκη : +30 697 699 1270 ή +30 697 288 3501 ή +30 697 238 1762

Για μεταφορές στην Αλεξανδρούπολη, καλείτε τον κεντρικό σταθμό ταξί στο:

   • Ταξί Αλεξανδρούπολης : +30 255 103 3500

Τοπικά λεωφορεία Σαμοθράκης (ΚΤΕΛ)

Ένας άλλος ευχάριστος αλλά και οικολογικός τρόπος για να ταξιδέψετε σε όλο το νησί είναι να χρησιμοποιήσετε τα δημοτικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ).

Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι μια εξαιρετική, ασφαλής, φθηνή και υπεύθυνη επιλογή μετακίνησης στη Σαμοθράκη.  Τα λεωφορεία αναχωρούν από την Καμαριώτισσα. Θα συναντήσετε τον σταθμό μπροστά από τα εκδοτήρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Εξυπηρετούν τις ανάγκες των μεγαλύτερων χωριών της Σαμοθράκης και ακολουθούν τις εξής διαδρομές:

   • ισσα – Χώρα (πρωτεύουσα του νησιού) / Εκτιμώμενος χρόνος ταξιδιού: 10 λεπτά
   • Καμαριώτισσα – Αλώνια – Λάκκωμα – Προφήτης Ηλίας (νοτιοδυτικά του νησιού) / Εκτιμώμενος χρόνος ταξιδιού: 20 λεπτά
   • Καμαριώτισσα – Παλαιόπολη – Καρυώτες – Θέρμα – Άνω Μεριά / Εκτιμώμενος χρόνος ταξιδιού: 30 λεπτά
getting-to-samothraki-by-bus-ktel-buses Pixabay

Τα τοπικά λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια καθημερινά κατά την υψηλή τουριστική περίοδο ενώ κατά τον υπόλοιπο χρόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επίσης, μόνο κατά τη θερινή περίοδο υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων από και προς τις παραλίες της Παχιάς Άμμου και του Κήπου. Για τα ακριβή δρομολόγια των δημοτικών λεοφωρείων (ΚΤΕΛ) συμβουλευτείτε το Samothraki.gr.

Ωτοστόπ στη Σαμοθράκη

hitchhiking-samothraki-island Pixabay

Αν και μερικές φορές απαιτεί αρκετή υπομονή, ο κόσμος λατρεύει να μετακινείται με ωτοστόπ στη Σαμοθράκη.

Πολλά οχήματα στο νησί ανήκουν σε αγρότες. Επομένως, έχετε μεγάλες πιθανότητες να γνωρίσετε τη Σαμοθράκη στην καρότσα ενός αγροτικού με παρέα κατσίκες, πρόβατα, σκύλους κ.λπ.!

Μη χάσετε την ευκαιρία για μια μοναδική και πραγματικά αυθεντική εμπειρία της Σαμοθράκης! 

Ιδιωτικές ξεναγήσεις στη Σαμοθράκη

Το Great Gods, το έμπειρο ταξιδιωτικό σας γραφείο στη Σαμοθράκη προσφέρει εξατομικευμένες, ιδιωτικές ξεναγήσεις για να ανακαλύψετε και να αγαπήσετε το νησί μας. Δείτε τις πληροφορίες για τις ξεναγήσεις μας και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ότι χρειαστείτε!